Nosenie detí v lete

Horúčavy a extrémne vysoké teploty sú pre mnohé z nás už veľmi únavné. Teploty okolo 30°C musíme znášať nielen vonku, ale aj v domácnostiach bez klimatizácie. Pre mamičky, ktoré sú zvyknuté svoje deti nosiť v nosičoch vyvstáva otázka, či je nosenie detí v lete, a obzvlášť pri takto vysokých teplotách bezpečné.

 

Je nosenie detí v lete bezpečné?

Áno, svojich drobcov môžete nosiť bezpečne v nosiči aj počas leta. To, že sa obaja potíte môže byť pre vás pocitovo nepríjemné, no inak je to úplne v poriadku. Pot odvádza z vášho tela teplo, vytvára na koži chladiaci efekt a zamedzuje prehriatiu. Potu sa naozaj netreba báť.

 

Ako si to pri nosení detí v lete trochu spríjemniť?

  1. Letný typ nosiča

Zaujímavou voľbou na nosenie detí v lete je letný nosič. Letné verzie nosičov majú sieťový materiál, cez ktorý k dieťatku prúdi vzduch. Takáto sieťovina je použitá v časti chrbtovej opierky, ale aj v časti kapucne pre dieťa.

  1. Letný úväz v šatke

Klasické viazanie nahraďte úväzom Klokan. Cez dieťatko ide pri tomto type viazania len jedna vrstva šatky a povedzme si pravdu, čím menej vrstiev, tým lepšie.

Pri akomkoľvek type nosičskej pomôcky by mamička mala mať na sebe oblečenie na dojčenie, vďaka ktorému môže pohodlne nadojčiť dieťa bez toho, aby ho vyberala von.

 


Na obrázku: Bambusové tielko na dojčenie Latte

Nevyhnutnosťou je pritom siahať po prírodných materiáloch ako sú bavlna, ľan alebo bambusové vlákno. Naopak, určite sa vyhnite syntetickým materiálom, v ktorých sa budete ešte viac potiť.

 

Ako obliecť do nosiča/ šatky dieťa?

Pri naozaj extrémne vysokých teplotách dieťatko do nosiča (ak sme len doma, teoreticky ani seba) obliekať nemusíme. Stačí, ak má dieťa plienku (prípadne spodné prádlo) a medzi naše telo a telo dieťatka umiestnime tenučkú bavlnenú plienku alebo ľanovú tkaninu, ktorá zabráni extrémnemu poteniu pri styku koža na kožu, a zároveň pot ihneď vstrebáva.

Pri nosení dieťatka, a to v akomkoľvek ročnom období, nezabudnite na základné pravidlá nosenia. Dieťa by malo byť nosené len v ergonomickej nosiacej pomôcke. V takejto pomôcke je dieťa otočené tváričkou k vášmu telu a „uložené“ v správnej polohe. Správnou polohou pri nosení sa myslí tzv. poloha do M, kedy sú kolienka vyššie ako zadoček. Vtedy je totiž zabezpečený správny vývoj kĺbov.